Skid VM i Falun

Skid VM i Falun

22 februari, 2015

0 Kommentarer

Hej och hå hur det går för våra svenska skidåkare på VM i Falun. Jag fick nöjet att vara där Må-fr och hjälpa det brasilianska förbundet och deras 4:a skidåkare. 3 st killar och en tjej. De var med och åkte kvalloppet på onsdagen samt sprinten på torsdagen. Bra insatser av dem alla men tyvärr ingen vidare till huvudtävlingen. Jag kan inte sluta att fundera och tänka på hur otroligt duktiga dessa (om man nu får säga så men i folkmun tror jag att det är många som tycker det) blåbärsnationer är som ställer upp i alla dessa mästerskap. Jag fick ju nöjet att i fjol hänga med till OS och detta år på VM. Jag är otroligt tacksam och börjar även att förstå hur stor skidåkningen är utanför den lilla bubbla som vi har här i Europa och skandinavium.

Visst är Markus Hellner eller Stina Nillson fantastiska skidåkare och grymt duktiga på det de gör. De är även stora förebilder och har en otroligt stor status hos andra svenskar och idrottare inom skidåkning. Men jag slås av hur de mindre nationerna som tex Indien eller Brasilien. Brasilien har över 200 miljoner människor. Indien 1 miljard! Ja då kan man säga att man är en stjärna i sitt hemland om man är bäst. Självklart har de inte kommit lika långt i utvecklingen som Sverige eller andra stora nationer men man skall absolut inte räkna bort dem i ett längre perspektiv. Jag hoppas och tror verkligen att dessa länder kan bli en utmaning i framtiden.

Globalt tror jag skidåkningen har otroligt mycket att dra nytta av just dessa nationer. Deras utveckling kommer att vara enorm de närmaste 10-20 åren och jag skulle absolut inte bli förvånad om det snart kommer en åkare från ”blåbärsnationerna” och slår sig in i topp 30 på tex ett VM för skidåkningens utveckling och framfart hoppas jag det verkligen.

Sedan kan jag även tillägga att det var en grym stämning på arenan och helt fantastiskt härligt när Stina vann sitt silver. Funderar du på att åka dit så säger jag bara GÖRT!

WSC Falun 2015 Equipe Brasil WSC Falun 2015 Atletas Brasil

Det går inte att kommentera längre.