Underbar känsla!

Underbar känsla!

16 december, 2014

4 Kommentarer

Jag blir förvånad och lite orolig efter en helt magisk händelse som hände idag tisdag den 16:e december.

Jag har gjort väldigt många tester som aktiv elitskidåkare där jag både har åkt rullskidor och löpt på löpband. Något ställe som jag har varit lite extra mycket på är idrottsmedicin i Umeå. Eftersom att jag och Mona ville att vår personal skulle få en så bra utbildning som möjligt så for jag dit idag med dem och gjorde max VO2 tester samt laktat och dexa (kropp scanning där man kollar hur mycket fett och muskler man har)

Jag började med dexan och insåg att jag var 0,9 kilo tyngre än då jag var aktiv. Ok inte så illa tänkte jag. Efter att ha scannat kroppen så hade jag 4 kilo mer fett än tidigare och detta innebär då att jag har 3 kilo mindre muskler. Totalt innebar det att jag bar runt på 4 kilo mer vikt utan anledning. Mitt självförtroende inför testet blev inte så mycket bättre. Jag började inse att det kommer att synas att jag har legat på sofflocket ett tag…

Sagt och gjort så började jag att köra. Kände ganska direkt att detta var inte alltför jobbigt utan att det rullade på fint. Jag hade pratat med Lennart (som gör testet om att jag ville ha samma nivåer som då jag var aktiv) vi hade innan testet stått och skrattat lite om hur långt jag kommer att vara från mitt rekord. Jag själv insåg att 2 minuter skulle vara en grym prestation. Efter ett tag på bandet så började det lutas på och jag kände ganska snabbt av höjningen.

Efter att ha krigat hårt men ändå inte så där super mega hårt så fick jag en slut tid som innebar 20 sekunder ifrån mitt rekord!!!! 20 sekunder!!!!! Då jag sprang på den tiden så blev jag 5:a på stora SM. Då jag gjorde mitt bästa resultat på WC och blev 13:e så hade jag samma tid som jag hade idag!!!!

Hur är det möjligt det är en fråga som jag har funderat väldigt mycket på. Följande fakta är bevisat

 1. Jag är tyngre
 2. jag är fetare
 3. mindre muskelmassa
 4. lägre syreupptag
 5. sämre testvärde
 6. sämre Hb än tidigare

För att få svar på detta behöver jag analysera mera men jag tror att jag idag tränar otroligt mycket smartare och mer komplext än vad jag gjorde då! Sedan är även min överkropp idag mycket sämre tränad än tidigare. Intressant kommer det att bli att göra detta test igen till våren. Då skall jag även se till att träna lite innan!

IMG_9977

4 Kommentarer

 1. Mats säger:

  De e ju de jag sagt att du är BRA tränad och du har bara skrattat åt mig… ÄNTLIGEN bevisat!
  Nu finns de inga undanflykter :P

 2. Ingemar K säger:

  Grattis till en fin prestation! ELler ska man säga grattis till ett kvitto på att du kört en riktigt bra träning? Tänk om du kört ”super mega hårt” i stället och knäckt tiden, men bra att du visar på lite ödmjukhet mot din aktiva karriär :). Önskar dig o familjen en riktigt god jul.

  • Andreas Domeij säger:

   Tack Ingemar
   Ja du jag försökte verkligen pressa mig men till slut fick jag vika ner mig. Kul var det i alla fall och nu blir det till att försöka hålla humöret och farten uppe :-)